Murarz rzetelny i solidny

Znalezienie ekipy murarskiej wielu inwestorom spędza sen z powiek. Najlepsi fachowcy mają zajęte terminy z dużym wyprzedzeniem. Dlatego też poszukiwania należy rozpocząć jak najwcześniej. Jeśli z budową domu zamierzamy ruszyć wiosną, zima to „ostatni dzwonek” na rozmowy z wykonawcami. I chociaż może być to stresujące oraz czasochłonne, to tego etapu nie da się pominąć, ale możemy przejść przez niego dość spokojnie.

TYLKO MUROWANIE CZY STAN SUROWY?

Murarz to wykwalifikowany fachowiec, który stawia nie tylko ściany, ale również buduje stropy, fundamenty i muruje kominy. Zajmuje się realizacją nowych projektów oraz renowacją starych budynków. W zakres jego prac wchodzą także prace rozbiórkowe, pod warunkiem, że ma on stosowne kwalifikacje. Większość murarzy wykonuje ponadstandardowe prace budowlane, np. montaż okien i drzwi, tynkowanie, wylewanie posadzek czy ocieplanie ścian zewnętrznych. Dlatego sprawdźmy, jakie usługi oferuje wybrany przez nas wykonawca.

FACHOWCY Z SĄSIEDZTWA

Najlepiej, jeśli ekipa murarska pochodzi z okolicy, w której budujemy dom. To dla nas duże ułatwienie, ponieważ fachowcy zazwyczaj mają już „wyrobione kontakty” i zaprzyjaźnione hurtownie czy składy budowlane. Po pierwsze skierują nas na zakupy do sprawdzonego miejsca, mogą też zrobić je za nas (czasami ze swoimi rabatami) – wszystko zależy od tego, jak się umówimy z wykonawcami. Po drugie, nie doliczą nam kosztów noclegów czy dojazdów.

WAŻNE REKOMENDACJE

Pochlebne opinie od rodziny i przyjaciół to najlepszy sposób na znalezienie solidnej ekipy murarskiej. Na pewno wielu z nich ma już za sobą budowę czy remont domu i chętnie podzieli się doświadczeniami. A te bywają różne – otrzymamy zarówno rekomendacje, jak i wytyczne, z usług jakich firm nie korzystać. Możemy również popytać innych inwestorów, którzy budowali się w pobliżu naszego przyszłego domu. Dobrym źródłem informacji są również internetowe fora czy składy budowlane. Często także producenci materiałów polecają certyfikowane ekipy. Jest to cenne źródło informacji, szczególnie jeśli decydujemy się na budowę w niezbyt popularnej lub nowoczesnej technologii. Uwaga na ogłoszenia w prasie branżowej i internecie – wydawca nie odpowiada przecież za ich treść, a jak to się mówi „papier przyjmie wszystko”.

OD CZEGO ZALEŻY CENNIK EKIPY MURARSKIEJ?

Budowa domu to bardzo duży koszt, a wiąże się on przede wszystkim z wielkością budynku i stopniem skomplikowania projektu – oczywiście im bardziej rozbudowany, tym więcej musimy zapłacić za robociznę. Wpływ na to, ile zapłacimy ekipie murarskiej ma także technologia budowy, a nawet region kraju, w której powstaje dom (w dużych miastach może być drożej). Cennik fachowców uzależniony jest również od doświadczenia i wzrasta z każdym certyfikatem, którym mogą się pochwalić – wykwalifikowany murarz będzie miał wyższą stawkę od początkującego. Ponadto usługi, które mają być wykonane szybko, będą droższe od tych, które można wykonać wolniej i spokojniej.

SPRAWDZIAN FACHOWOŚCI

Znalezienie lokalnej ekipy murarskiej to jedno, ale wybór tej jedynej to już zupełnie inna sprawa. Skontaktujmy się z wybranymi murarzami i upewnijmy się przede wszystkim, że znają – i mają praktykę – technologię, w której będzie powstawał nasz dom. Nieznajomość specyfiki materiałów może skutkować błędami wykonawczymi, wydłużyć czas budowy i zwiększyć koszty. Dobrze, jeśli fachowiec może pochwalić się np. certyfikatami ze szkoleń organizowanych przez producentów. Poprośmy o wskazanie poprzednich budów,  aby osobiście przekonać się o jakości prac – solidny fachowiec nie ma nic do ukrycia. Najlepiej by było, jakbyśmy mogli porozmawiać z właścicielami nieruchomości wskazanymi przez potencjalnych realizatorów. Od murarza powinniśmy dostać kosztorys i harmonogram prac. Jeśli nie zostały nam te dokumenty przedstawione, lepiej zrezygnujmy z usług tego wykonawcy, ponieważ może to świadczyć o braku doświadczenia. Sprawdźmy także, czy wybrany fachowiec ma niezbędny sprzęt. Ekipa, która będzie bazowała na wypożyczanych maszynach, może nam podwyższyć cenę. Dopytajmy o rotację pracowników – jeśli osoby zmieniają się często, nie świadczy to najlepiej. Dobrą praktyką jest odwiedzenie wybranej ekipy murarskiej na aktualnym placu budowy. Już samo to, jak są przechowywane materiały budowlane i porządek świadczy o profesjonalizmie lub jego braku. Uwaga! Prace murarskie są prowadzone na wysokości – o wypadek nietrudno. Fachowcy powinny wykazać się ważnym ubezpieczeniem.

UMOWA NA PAPIERZE

Z wybranym murarzem koniecznie podpiszmy umowę. Praca „na czarno” jest nie tylko nielegalna, ale przede wszystkim nie będziemy mieli solidnych podstaw do dochodzenia swoich praw w razie ewentualnych nieporozumień. Oczywiście umowa ustna jest wiążąca, ale trudno udowodnić jej ustalenia. Dlatego pisemna umowa to podstawa. Powinny się w niej znaleźć dane zarówno inwestora, jak i wykonawcy. Ponadto: data rozpoczęcia i zakończenia robót, terminy realizacji poszczególnych etapów budowy, wysokość wynagrodzenia, sposób rozliczania, kary umowne za opóźnienia oraz wszystkie inne ustalenia.